Ga naar de inhoud

Gastvrijheid het OOOH principe

  • door

Gastvrijheid zit van binnen. Binnen de organisatie Mise en Place wordt er vaak gezegd ‘Hospitality Inside’. Een kwinkslag naar Intell Inside. Inderdaad dient gastvrijheid van binnenuit te komen. Het is een basishouding.

Verwarring over Gastvrijheid

Gastvrijheid, gastvriendelijkheid en gastgerichtheid wordt nogal eens door elkaar gehaald. Want als een medewerker naar je lacht is deze dan gastvrij? In ieder geval vriendelijk. Wanneer iemand precies levert wat jij vraagt is dat dan gastvrij? Het is gastgericht, degene heeft geluisterd. Nee, gastvrij is de vrijheid nemen om voor je gasten te denken en te zorgen dat deze het aan niets ontbreekt.

Gastvrijheid het OOOH Principe

Nu gesteld dat gastvrijheid een basishouding is, dien je de vraag te stellen of je dit kunt aanleren? In mijn perceptie wel. Je kunt mensen er bewust van maken, het gedrag trainen en uiteindelijk borgen. De vraag is hoe je dat doet? Op welke wijze is gastvrij gedrag dan te duiden?

Hiervoor gebruik ik graag het OOOH Prinicpe. Een onderdeel van de trainingen van The Art of Making Friends. Daarbij is de verbazing groot, het OOOH gevoel, wanneer je de vier zaken tot je dagelijkse ‘zijn’ behoud. De houdingsbasis is:

  • Oprecht geïnteresseerd zijn;
  • Op geven gericht zijn;
  • Ontzettend positief te werk gaan;
  • Helemaal nooit iets terugvragen;

Juist oprechte interesse is interessant. Ga je voor het hart of de portemonnee. Zeker in de Sales een interessante. Mensen voelen dat direct. Denk vanuit de ander en weet wat deze echt wenst. Het tweede aspect is op geven gericht zijn. Zelfs als je er geen voordeel bij is, dus dat je iemand naar een concurrent stuurt. Positief werken is in alles van waarde. Iets dat je energie geeft groeit, dus beter positieve energie. Tot slot, je vraag niets terug. Nooit. Ook al heb je het nodig. Geloof in het principe van reciprociteit. Het komt vanzelf terug.

Meer weten? Bel (06-19288776) of mail me gerust. Graag deel ik meer over gastvrijheid en de kansen. En inderdaad dat doe ik natuurlijk vrijblijvend en zonder enige verplichting. Ook zijn er diverse trainingen, workshops en een ontwikkelspeelplaats over dit thema.

Het bericht Gastvrijheid het OOOH principe verscheen eerst op Richard Haeck (/..=X).