Ga naar de inhoud

Ik stop ermee…

Vandaag stond in het FD dat er niet alleen veel faillissementen zijn, er zijn ook veel stoppers. Slechts 5% gaat failliet en 75% stopt vrijwillig (20% is door de belastingdienst). Van die groep stoppers is 72% een eenmanszaak. De groep ZZP-er is daarin dus over vertegenwoordigd.

Ondernemer of Loonnemer

Begrijpen doe ik dit zeker. Immers veel ZZP-ers zijn geen ondernemer in mijn ogen. Gister sprak ik nog met een paar ondernemers en daar concludeerde we hetzelfde. Ik kom zogenoemde ondernemers tegen die 6 weken vakantie nemen, hebben of houden. In verband met de kinderen, omdat er toch niet veel te doen is of moeten echt opladen. Eerlijk gezegd kan ik dit zelf niet, maar denk ook dat het als echte ondernemer niet kan. De zaak gaat door. De klanten wachten niet. Je bent dan in mijn ogen meer een loonnemer. Wel de beloning als ondernemer maar niet de kracht en power om er een onderneming van te maken. Nadeel is dat je na elke vakantie periode weer op dient te starten. Eigenlijk ben je steeds op zoek naar het stukje loon.

Makkelijk gezegd? Inderdaad want de totale omzet van de bedrijven waar ik voor mag werken komt boven de miljoen uit. En het doel is om de afzonderlijke bedrijven individueel minimaal een miljoen omzet te laten maken. Waarom? Dan kun je namelijk het bedrijf het werk laten doen, de kritische massa hebben en zelf echt bezig zijn met wat je leuk vindt. Dat noem ik ondernemerschap. Je visie uitzetten en de lijn uitvoeren. Daar ben ik nog lang niet klaar mee.

Wat is een ondernemer?

Een ondernemer is iemand die:

  • De passie (liefde en lol) heeft om te gaan voor hetgeen waar hij of zij mee gestart is;
  • De doorzetter;
  • Degene die dag en nacht met de zaak bezig is;

Kortom die onderneemt en daar een beloning voor zal krijgen. Persoonlijk kan ik daar geen genoeg van krijgen dus aan stoppen denk ik echt nog lang niet.

Het bericht Ik stop ermee… verscheen eerst op Richard Haeck (/..=X).